Momenteel stroomt in 75% van mijn duiven in meer of mindere mate het bloed van beroemde duiven van Steven van Breemen uit Hilversum, zoals de Magic Blue Turbo, Magic Orleans en natuurlijk de Goede Jaarling.

Ons basiskoppel, dat rechtstreeks van Steven van Breemen afkomt, heeft al veel goede vliegers en kwekers voortgebracht waarmee vooral op de dagfond flinke stappen vooruit gemaakt zijn. De doffer komt uit de Bonte lijn (08 duif Janssen) en de duivin komt uit de Magic Blue Turbo (1e Nationaal Chateauroux). De Magic Blue Turbo is weer een zoon van de Goede Jaarling (1e Nationaal Chateauroux) x de 314 duif, een duivin die erg goed gevlogen heeft en weer komt uit een inteeltkoppel Goede Jaarling.

Veel meer informatie over deze duiven is terug te vinden op de site van Steven van Breemen. Hieronder volgt kort iets meer informatie over de lijnen waaruit ons basiskoppel voortkomt:

  • “De 08 Duif Janssen”.
    "De 08 duif" was een pure Janssen duif waarin alle belangrijke basis duiven van Arendonk verwerkt waren. Haar vader was een halfbroer van de wereldberoemde “Oude Merckx” van de mannekes uit de Schoolstraat. Betere duiven zijn er nooit geweest. “De 08 Duif” stond meestal op “De Oude Kapoen” en dat leverde een heel leger kampioensduiven op. Hun beste zoon “De 312” was Nationale Asduif Allround in 1980 en stond op 3 jaar tijd 3 maal onder de eerste 4 nationale asduiven vitesse geklasseerd. Dat record is nooit geëvenaard.
  • “De Goede Jaarling”.“De Goede Jaarling” is de halfbroer van het “Boerke” via hun vader “De Bels”. Echter was die toen gekoppeld aan een ingeteelde Janssen duivin van de lijn van de “08 Duif”. Deze doffer heeft enorm gepresteerd en won zelf de eerste prijs Nationaal Chateauroux met 18 min los vooruit. Op het kweekhok heeft hij met alle aan hem gekoppelde duivinnen fantastische nakomelingen achter gelaten. Zijn lijn wint eerste prijzen nationaal tot in zeven generaties en dat hebben niet zo heel veel duiven in de geschiedenis van onze sport gepresteerd.

 

Deze duiven vormen dus de rode draad in mijn duivenbestand. Inmiddels heeft Steven van Breemen weer materiaal uit dit basiskoppel teruggehaald met als doel: familieteelt basiskweker de Goede Jaarling.

In 2008 en 2009 zijn voor de kruisingen hoofdzakelijk duiven gebruikt uit de oude lijnen van mijn vader. Het betreft hier zijn schallie- en '759-lijn. Beide lijnen voeren terug op het oude gebr. Janssen duiven uit Arendonk.

Om door te kunnen in de kweek wordt geprobeerd te zorgen voor de benodigde variëteit, door continue te zoeken naar materiaal wat vlakbij de oude basis ligt maar toch net even iets anders is. Met dit doel is eind 2008 weer materiaal gehaald bij Steven van Breemen.

Daarnaast is er in 2009 en 2010 vers bloed ingebracht hoofdzakelijk met duiven rechtstreeks van Peter van de Merwe. Veel meer informatie over deze duiven is terug te vinden op de site van Peter van de Merwe. Met name de inbreng van de duiven uit Lijn B van Peter van de Merwe lijkt veelbelovend. Hieronder volgt kort iets meer informatie over deze lijn:

  • Lijn B stamt af van de wereldberoemde gebroeders De Wit (Koudekerk) en de Janssen/De Klak duiven. Nakomelingen uit een top koppel uit deze lijn gebruik ik nu om te kruisen. Dat is 'Super Breeder 048 De Wit' (gebroeders De Wit) x 'Golden Eye' (combinatie B&W). 'Super Breeder 048 De Wit' kweekte o.a. 'Blauwe Crack' (5x top 10 tegen gemiddeld 3.000 d.), die weer vader is van 'Super Crack' (winnaar 5x 1e en ook kleinzoon 'De Zwarte 430' x 'Oude Duivin Tournier') en met partner 'Gwen' ook vader van 'Wonder Girl' (1e Nat. NPO Sourdun 18.339 d.). Toen 'Super Crack' gekoppeld was met een directe dochter van 058 x 822 kweekte hij 'Maxima' (winnaar 4x 1e).

 

  • Uit het stamkoppel B 'Super Breeder 048 De Wit' x 'Golden Eye' werd een groot aantal echt toppers gekweekt. Zoals: 'De Spike' (2e Nationale jonge asduif 2000, vader ‘Britt’ – 2x top 5 Nat. NPO), 'Ovita' (winnaar 3x 1e), ‘Lavita’ (4x 1e met 3e NPO tegen 12.108 d. en 4e NPO tegen 21.984 d.), 'De Marcel' (2e vitesseduif in Drechtsteden en tevens vader van 'Angel' - 3e Nat. asduif allround), 723 (vader van 'Bauer' - 1e Nat. midfond duif in West Europese Landen Cup 2003), etc. Toen 'Golden Eye' gepaard was met een zoon van 'De Zwarte 430' x 'Oude Duivin Tournier' kweekte hij 'Mavita' (1e - 6.031 d. / 2e - 5.511 d. / 3e - 3.079 d.).

In 2012 en 2013 werd met Peter van de Merwe aan samenkweek gedaan waarbij 'Shane' een grote inbreng heeft gehad. 'Shane' won zelf de 1e Nationaal NPO Argenton en is weer een zoon van 'United' (2e Nationaal Asduif Jong Best of the Best 2009) en 'Joy' (1e Nationaal NPO Ablis). Met de jongen uit deze samenkweek probeer ik de komende jaren een nieuwe lijn op te zetten.

11-1174271 Shane 09-1192935 United 08-1545445 Joy

Samengevat probeer ik te kweken volgens de theorieën van Prof. Alfons Anker, die verwoord zijn in de boeken:

  • De Kunst van het kweken, door Prof. Alfons Anker en Steven van Breemen
  • Hints voor Koppelen, Kweken en Selekteren, door Steven van Breemen

Uiteraard blijft dit een eigen interpretatie van deze theorieën omgezet naar de eigen praktijk.

Links